Orhan Pamuk “Kar” Kitabı

Orhan Pamuk “Kar” Kitabı

1952’de İstanbul doğumlu olan Orhan Pamuk Liseyi İstanbul’da Robert College’de okudu. Üç yıl mimarlık okuduğu İstanbul Teknik Üniversitesinden mimar ve ressam olmayacağına karar verip okulu bıraktı. Sonrasında İstanbul Üniversitesinde gazetecilik okudu fakat bu işi hiç yapmadı. Orhan Pamuk, 23 yaşından sonra romancı olmaya karar verir.
1982’de “Cevdet Bey ve Oğulları” adlı ilk romanını yayımladı.  Bu roman “Orhan Kemal” ve “Milliyet Roman Ödülleri” almasını sağladı.
Ertesi yıl “Sessiz Ev” adlı romanını yaynlar ve  bu kitabın 1991’de Fransızca çevirisiyle  “Prix de la Decouverte Europeene”i ödülü alır.
Osmanlı alimi ile Venedikli bir köle bir  arasındaki dostluğu ve gerilimi anlatan romanı “Beyaz Kale” (1985), 1990’dan sonra başta İngilizce olmak üzere pek çok dilde yayımlanarak Pamuk’a uluslararası ününü sağlayan ilk romanı oldu.
1985-1988 yılları arasında New York’ta Columbia Üniversitesinde Orhan Pamuk, “misafir alim” olarak katıldı.
İstanbul’un sokakların , geçmişini, dokusunu ve kimyasını, kayıp eşini arayan bir avukat aracılığıyla anlatan “Kara Kitap”, 1990’da Türkiye’de yayımladı. Fransızca çevirisiyle “Prix France Culture Ödülü”nü kazanan Pamuk, bu romanla ününü hem Türkiye’de hem de yurt dışında artırmış oldu.

“Gizli Yüz”  filmide Kara Kkitap’taki bir sayfadaki hikayaden senaryolaştırılıp, filme çekildi. 1994’te  “Yeni Hayat” kitabı yayımlandı. Konusu Üniversiteli bir genç ve onun etkilendiği bir kitaptan bahsedilmektedir.Bu roman en çok okunan kitaplarından biri oldu.
1998 ‘de “Benim Adım Kırmızı” adlı romanı yayımladı. Romanda Osmanlı ve İran nakkaşlarını, batı dışındaki dünyanın resmetme ve görme biçimlerini bir aşk ve aile entrikasıyla kaleme aldı.
Orhan Pamuk, bu kitapla Fransa’da “Prix Du Meilleur Livre Etranger”, İtalya’da “Grinzane Cavour” (2002) ve İrlanda’da “International Impac-Dublin” (2003) ödüllerini kazandı.

Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli gazete ve dergilere yazdığı edebi, kültürel makaleler ve kendi not defterlerinden oluşturduğu geniş bir seçmeyi 1999 yılında “Öteki Renkler” adıyla yayımlayan Pamuk, “İlk ve son siyasi romanım” dediği “Kar” adlı kitabını 2002’de yayımladı.

2004 yılında Kar kitabı New York Times Book Review tarafından  en iyi 10 kitabından biri seçildi. Pamuk’un 2003 yılında yayımladığı son kitabının adı “İstanbul”. Alman Yayıncılar Birliği tarafından 1950 yılından beri verilmekte olan, Almanya’nın kültür alanındaki en seçkin ödülü olarak kabul edilen “Barış Ödülü” 2005’te Orhan Pamuk’a verildi. Aynı yıl, Fransa’da her yıl en iyi yabancı romana verilen “Le Prix Medicis Etranger”i Orhan Pamuk’un “Kar” adlı romanı aldı.  Nobel 2006 Edebiyat Ödülü”ne layık görülen Orhan Pamuk’un adı Türk edebiyat tarihinde önemli bir yere yazıldı. Bu kitapla Nobel Edebiyat Ödülü verilen ilk Türk yazarı oldu.

Orhan Pamuk’un üzerinde en çok konuşulan kitaplarından birisi olan KAR kitabının konusu;

Şair Ka 12 senedir Almanya’da sürgün olarak yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönmüştür. Bir röportaj için kendini Kars  şehrinde bulur. Hiç durmadan ve ağır ağır yağan karın altında dükkan dükkan sokak sokak, bu güzel ve hüzünlü güzel şehri ve insanları tanımaya çalışır. Kars’ta dışarıdan gelmiş ve kardan mahsur kalmış gezgin bir tiyatro kumpanyası, ağzına kadar işsizlerle dolu çayhaneler, intihar eden ve türban direnişi yapan kızlar, dedikodular, söylentiler, çeşitli siyasal gruplar,  Karpalas Oteli ve sahibi Turgut Bey ile kızları İpek ve Kadife ve Ka için bir aşk ve mutluluk vaadi vardır.

Bu romanını okumadıysanız kesinlikle hiç vakit kaybetmeden okumalısınız. Romandaki anlatım ve olaylara şeffaf bir bakış açısı getirmesi ile romanı bir çırpıda okuyup, bitireceksiniz.

iofir